otrdiena, jūnijs 16, 2009

LR1 par CSP

Noklausījos "slaveno" LR1 raidījumu par CSP - "Krustpunktā" (aptuveni 30 minūte).

Kopsummā varu pateikt, ka ļoti vājš raidījums. Izskatās, ka žurnālists vienkārši mēģināja piesieties kur vien tik var, neanalizējot visu CSP kopumā pēc būtības.

OK, es piekrītu par tiem 9999 Ls, piekrītu par izbraukuma semināriem (šajā laikā).

Galīgākais murgs bija par CSP funkciju/darbu deleģēšanu privātajam sektoram. Man jau liekas, ka tas nav iespējams. Un, ja būtu iespējams, tad tas būtu dārgāk, nodrošinot tagadējo kvalitāti. Daži aspekti, kāpēc tā:

1) Nav iespējams dēļ individuālās informācijas konfidencialitātes. CSP strādā ar LR Iedzīvotāju reģistra, LR Uzņēmumu reģistra un 100 citu reģistru datiem. Kaut kā neredzu iespēju nodot šo informāciju privātajam sektoram, saglabājot kontroles iespēju par informācijas konfidencialitāti. Bet bez šiem datiem, tagadējo kvalitāti nav reāli sasniegt.

2) CSP veic, minēsim kādus 100 pētījumus. Varbūt vairāk. Tagad par katru rīkojam konkursu. Beigās visu darbu sadalīs kādas 5-10 firmiņas. Katra ar saviem standartiem, rīkiem, metodēm, rezultātiem. Nekādas salīdzināmības, reāls kvalitātes kritums. Lai kaut cik nodrošinātu līdzīgu kvalitāti kā šobrīd, tad vienīgais veids ir dibināt uzņēmumu, kurš ir tik pat liels kā CSP, un tad šis viens monstrs arī dara visu CSP darbus. Loģiski, ka nav jēgas dibināt otru CSP.

3) Izmaksas. Es piekrītu, ka CSP nav pati efektīvākā sistēma. Ir ļoti viegli norādāmas funkcijas, kuras ir iespējams veikt efektīvāk. Bet tā jau ir visas valsts pārvāldes sāpē, ka amatus veido cilvēkiem, nevis funkcijām. Tas tā. Bet ir noteikti arī funkcijas, kuras privātais sektors lētāk neizdarīs. Kaut vai IT un matemātiķi. Nu neticu, ka privātais sektors par tik mazām algām izdarīs tik kvalificētu darbu.

4) Sadarbība ar citām valstīm un Euristat. Statistiķi ir kā ģimene. Mēs dalamies ar informāciju ar kolēģiem un dalamies ar rīkiem un metodēm. Ja viens ir uzrakstījis progrmmiņu, kas dara vienu funkciju, tad to iespējams varēs izmantot arī citas valstis. Protams ir arī citi gadījumu. Bet mana doma ir, ka būs nereāli grūti saglabāt tagadējās networking tradīcijas ar citu valstu kolēģiem.

Rezumē - CSP ir būt. Protams šis bija labs modinātājzvans vadībai, ka ir efektīvāk jādomā par modernizāciju, bet bez CSP Latvijas statistikas nebūs.

Nobeigumā LIELS PALDIES Ilutai Skruzkalnei, par loģiskajiem komentāriem. Visam piekritu, ko viņa teica :)


P.S. Viss. Šausmīgi ātri rakstīju.

7 komentāri:

es_pate teica...

mm..statistiķis-skan labi..:)

es_pate teica...

statistiķi ir kā ģimene-tikai ne studiju līmenī!! ;)

Unknown teica...

Jā ari es piekritu, ka tā pēdējā sieviete kas runāja, runāja sakarīgi.

davix teica...

Man liekas, ka viņi paši nonāk pretrunā par līdzekļu taupīšanu, ja grib lai datu vākšanu nodod privātajam sekotoram, bet CSP būtu jānodrošina apmācība un kontroles funkcijas. Tas nozīmē ka tik un tā paliks nodaļa CSP, kam būs jāmaksā un vēl papildus būs jāmaksā privātajam uzņēmumam. Rezultātā šaubos vai tas var sanākt lētāk, nekā ja viss gan datu vāksāna, gan kontrole tiek veikta uzvietas CSP.

Un prasīt īstenībā privātajam sektoram viedokli par šo jautājumu par funkciju nodošanu nav korekti, jo viņi ir vistiešākajā mērā ieinteresēti un būtu tiešie labuma guvēji no šo funkciju pārņemšanas.

Par tiem visiem datoriem gan priekrītu. Jā, IT nodaļa pamato droši vien ar to, ka viņiem nepieciešami jaudīgi datori un varbūt labāki nekā vidusmēra CSP darbiniekiem, bet tālāk netiek nekas kontrolēts cik tad labus viņiem patiesībā vajag.

Man ir lielas aizdomas arī redzot kādi datori ir redzami tur IT salīdzinot ar kādiem datoriem ir jāstrādā mums, ka tur tiek iegādāti datori pēc parametriem, kas ir nepieciešami netikai darba veikšanai, bet arī personīgajām vajadzībām.

Varbūt maldos, bet pašlaik datora lielāko dārdzību, kas nosaka dators ir lēts vai dārgs veido videokarte, kas nezinu vai būtu nepieciešama CSP darbam. Jo vairs ne operatīvā atmiņa ne cietie diski neveido būtisku datora cenu daļu. Un arī šaubos par nepieciešamību darba veikšanai obligāti iegādāties tikai pēdējās paaudzes procesorus. Ar to gribu teikt, ka nezinu kā mūsdienās pēc objektīviem kritērijiem ofisa darbam ir iespējams nopirkt dārgu datoru.

Unknown teica...

Te ir to divu superdatoru specifikācija. Tiešām būtu interesanti uzzināt, kādam darbam tie ir domātu. Dzirdēju, ka priekš ISDAVS, bet tad jautājums - kāpēc portatīvie?

Ja godīgi, tad dažas prasības tur tiešām šķiet neloģiskas. Piemēram:
1) 17" - varbūt datormaketētājiem tas ir nepieciešams;
2) Videokartes atmiņa 512 MB;
3) Iebūvēts mikrofons;
4) 1x TV antenas ieeja;
5) Modems - interesanti kāda nepieciešamība ir likt prasībās modemu, izskatās pēc piedāvājuma sašaurinājuma;
6) Integrēta 1.3 Mpix grozāma kamera - galvenais, ka grozāma ;)

Unknown teica...

Linku aizmirsu: http://www.csb.gov.lv/site/content/?cat=8378

Anonīms teica...

kapec ne:)