pirmdiena, jūlijs 05, 2010

Statistika, kvalitāte un termiņi

ONS (Lielbritānijas Statistikas birojs) ir pārcēlis ceturkšņa nacionālo kontu relīzi par 2010.gada 1.ceturksni no 30.jūnija uz 12.jūliju. Paziņojumā ir minēts, ka tas ir sakarā ar kādu kļūdu. Interesanti, ka kļūdas novēršanai ir nepieciešams tik ilgs laiks. Jāpiezīmē, ka šī laikam ir jau trešā relīze par attiecīgo ceturksni (tagad ātrumā nevaru atrast GDP publikāciju kalendāru, bet doma ir tāda, ka GDP tiek publicēts vairākas reizes - ar katru reizi publicējot precīzāku GDP novērtējumu).

Galvenais, ko gribu uzsvērt no šī gadījuma ir tas, ka ONS rīkojās drosmīgi paziņojot, ka statistiķi kādreiz arī kļūdās. Kaut kā grūti iedomāties, ka kaut ko līdzīgu paziņotu CSP (ceru, ka maldos).

Jā, statisķi arī kļūdās. Jūtu, ka sabiedrībā ir izplatīts diezgan binārs viedoklis par statistiku - statistika ir "galīgi garām" vai arī tā ir pilnīgi precīza. Īstenība ir kaut kur pa vidu. Nekad visu nevar izmērīt pilnīgi precīzi, tāpēc publicētā statistika gandrīz vienmēr ir nedaudz kļūdaina (izlases kļūdas, mērījumu kļūdas, modeļu pieņēmumu kļūdas utt.). Savā ziņā šī ONS kļūme ir laba mācība - atgādinot, ka statistikas ražošana nav tikai skaitļu summēšana - bet gan diezgan komplicēts process ar lielu nenoteiktības īpatsvaru tajā.

Tāpēc cienīsim ONS drosmi nākt klajā ar šādu paziņojumu un atcerēsimies, ka nekas šajā pasaulē nav pilnīgi precīzi izmērāms.

Saites par tematu:
blogstats.wordpress.com
www.guardian.co.uk

2 komentāri:

davix teica...

Mums neviens nekļūdās, jo neizprot paša procesa būtību :) Bieži ir tā, ka vai nu uz kļūdām vispār neskatās un kopīgi visu noslēpj vai arī ir pilnīgi pretēji, kad par katru kļūdu tiek taisīta baigā scēna, kā rezultātā paši darbinieki uzreiz to cenšas noslēpt.

Šeit tad būtiski kāds ir organizācijas vidējā līmeņa vadība, jo viņi jau parasti ir tie, kas dara lielāko "melno darbu", viņi ir tie, kas kontaktējas ar vadību, viņi ir tie, kas paziņos vadībai, par kļūdām un tās iemesliem.
Nevajadzētu būt situācijām, kad darbiniekiem bailes atzīt kļūdas dēļ kādām sankcijām.

Jāatceras, ka kļūdas ir attīstības progress un pazīme, ka vispār kautkas tiek darīts.

Unknown teica...

Jā piekrītu Tev. Visdrīzāk tas ir vēl sovjetu kulturas mantojums, kas neļauj brīvi domāt. Sovjetu laikos par kļūdām nošāva vai ielika cietumā - tāpēc bailes ir jau iedzimtas.

Esmu bijis sanāksmēs, kurās arī mūsdienās cilvēki ir atzinušies, ka baidās tikt atlaisti no darba, ja vadība uzzinās par kļūdām (kaut gan nevienu tādu gadījumu neesmu redzējis).